DE BOERDERIJ

DE KARPERHOEVE
De Karperhoeve is een Rijksmonumentale boerderij uit 1711. Uit kaarten van 1645 (van Pieter Floris van der Sallem) blijkt dat er in 1645 al een boerderij op deze plaats gestaan heeft. In 1711 zal de Karperhoeve gebouwd zijn. Dit jaartal komt op verschillende plaatsen voor in de boerderij, zo ook in het deurkalf dat boven de oorspronkelijke bovendeur zit. In het deurkalf staan de initialen van de toenmalige bewoners, het (ver)bouwjaar en de verspieders die een druiventros dragen.

DE ​BEWONERS
In de jaren dertig van de 20ste eeuw wordt de Karperhoeve verkocht aan de heer De Zeeuw. De boerderij wordt dan nog steeds verpacht aan familie Van der Kooy. Deze besluiten om in 1955 te emigreren naar Canada. Daarna kan de familie Hoogendam de boerderij pachten op voorwaarde dat ze op dezelfde dag van de emigratie van familie Van der Kooy de boerderij zouden betrekken. De naam van de familie Hoogendam komt al rond 1500 voor op de Zuidbuurt. 

De 4e dochter (Co Hoogendam) van Maarten Hoogendam neemt samen met haar man (Jan Hollaar) de boerderij in 1973 over. In 1996 gaat dochter Ineke een maatschap met haar vader aan. In 2003 komt er de mogelijkheid de boerderij te kopen. In 2006 krijgt Jan Hollaar een ernstig herseninfarct en zal niet meer in staat zijn het boerenbedrijf verder voort te zetten. In 2008 wordt de boerderij volledig overgenomen door Ineke en in 2018 komt Inez er bij.

Van 2008 tot 2010 heeft er een grote restauratie plaats gevonden. Daarbij zijn enkele prachtige oude elementen te voorschijn gekomen. Zo is er een slot gevonden dat van begin 1600 zal zijn en zijn er stukken van gebrandschilderde ramen gevonden. De Karperhoeve is toen ook weer in zijn oude kleuren terug gebracht.

Enkele andere namen die ook wel aan de Karperhoeve gegeven worden:
- Het land van Belofte
- De boerderij aan de lange Brug
- De boerderij aan de valbrug

DE OMGEVING

Aan de rand van het groene hart van de randstad
Stal de Karperhoeve ligt aan de rand van het groene hart van de randstad. Ingesloten door de steden Maassluis en Vlaardingen bevindt zich nog een grote ruimte, waar plaats is voor het agrarische bestaan. Daarnaast is er de laatste jaren hard gewerkt om dit gebied uit te breiden voor toerisme. Fietsers, wandelaars, maar zeker ook watersportliefhebbers kunnen in dit prachtige gebied aan hun trekken komen.

Ook de liefhebbers van de paardensport kunnen er hun hart ophalen. In de polders en de directe omgeving kunnen rustige buitenritten gemaakt worden, terwijl ruiter en paard van de aangename rust in de omgeving kunnen genieten. Iets verder naar de richting van Vlaardingen bieden verschillende ruiterpaden de mogelijkheid om verdere tochten te paard te maken. De grote steden in de omgeving hebben een rijke geschiedenis, waarvan de historische panden en overige bezienswaardigheden nog stille getuigen zijn. Ook het winkelend publiek kan zich heerlijk uitleven, zowel in de oude centra als in de nieuw aangelegen winkelcentra. Al met al een omgeving, die veel vertier biedt aan een zeer gevarieerd publiek.

Midden-Delfland
Een heel bijzonder deel van Midden-Delfland ligt in de gemeenten Vlaardingen en Maassluis. De eeuwenoude boerderijen liggen er nu wat ontheemd bij in de stedelijke omgeving maar hebben hun karakter voor een groot deel weten te behouden. Daarom is deze historische groene strook tussen de twee steden zo belangrijk.

DE DIEREN

ONZE KOEIEN 
de Dikbillen
Op de Karperhoeve staan een 40 stuks verbeterd roodbont vleesvee gestald. In de winterperiode staan de koeien in de oud Hollandse grupstal. In het voorjaar krijgen bijna alle koeien een kalfje. Als het land droog genoeg is, de nachten niet meer te koud en er staat genoeg gras dan gaan de koeien met hun kalfjes naar buiten. De hele zomer lopen ze dan heerlijk samen in het land. In het najaar komen de koeien en hun kalfjes naar binnen. De koeien en de kalfjes worden dan van elkaar gescheiden.
In het algemeen worden de kalfjes met een keizersnee geboren. Een keizersnee gebeurt bij de koe aan de linkerkant. In de meeste gevallen kan er drie keer een keizersnee bij de koe gedaan worden. Daarna worden de koeien verkocht. De stierkalfjes worden verkocht als ze ongeveer een half jaar zijn en vrouwtjes koeien blijven op de boerderij.

de Lakenvelders
Deze koeien komen zowel in het zwart als in het rood voor. Over het midden van de koe ligt een witte streep, het laken. Al in de 17e eeuw wordt dit oude ras beschreven. De lakenvelder behoort tot de zeldzame huisdieren. Driekwart van de dieren is zwartbont gekleurd, de rest is rood.
Op de Karperhoeve hebben we ongeveer 10 Lakenvelder koeien. In het algemeen kalveren deze koeien zelf. Deze koeien zullen dus ook langer op de Karperhoeve aanwezig blijven.


ONZE SCHAPEN
Onze kudde schapen wordt voornamelijk gehouden om het land te onderhouden. Natuurlijk hebben ze ook in het voorjaar super lieve en leuke lammetjes. Omdat bij ons het weiland vrij dicht bezet is met paarden en pony's en deze heel selectief zijn met het eten van grassen, is het heel handig om de schapen tussen de paarden en pony's te laten lopen. Deze eten de grassen en kruiden weer op die de paarden laten staan. Op deze manier proberen we ook zoveel mogelijk de worminfecties bij de paarden tegen te gaan.

ONZE ANDERE BOERDERIJDIEREN
Op de Karperhoeve hebben we ook nog een 20tal duiven voor de sier. Deze verwelkomen u als u het terrein op rijdt. Dan hebben we onze Appenzeller Sennenhond Sjors, dwergkees Bailey en kruising Rottweiler/grote Zwitserse Sennenhond Goose om de boel te bewaken. In de stallen lopen de poezen. Ook zijn er de nog kippen. We hebben een aantal Barnevelders, krielkippen en een rare kip die een groen ei legt. Op het vlietland vindt u nog de muskuseenden en de ganzen. Natuurlijk hopen we altijd in het voorjaar weer op de kleine lieve donzige kuikentjes, pijltjes, jonge gansjes en de snoezige kittens. En af en toe hebben we ook een nestje jonge hondjes!