Pony- en paardrijlessen

WAAROM PAARDRIJDEN?
Naast dat het natuurlijk gewoon erg leuk is, is het ook erg goed voor de ontwikkeling. Zowel fysiek als mentaal. Een stukje uit de Paard & Sport: ‘Je ontwikkelt je lichaam aan twee kanten hetzelfde, dat is voor je lichaam een stuk beter dan wat er gebeurt als je bijvoorbeeld gaat tennissen of hockeyen. Die scheve belasting kan blessures en slijtage opleveren, terwijl je als ruiter een mooie rechte houding krijgt en houdt. Overigens is het wel goed om, naast het paardrijden, nog een andere sport te doen. Dan kun je de spieren die je nodig hebt bij het paardrijden extra trainen, bijvoorbeeld alle core-spieren. Maar je kunt ook de spieren die je niet gebruikt met het paardrijden eens aan het werk zetten.’ – Nicoline van Dantzig

Buiten dat het fysiek dus erg goed voor je blijkt te zijn, leren de kinderen ook met dieren om te gaan, een verantwoordelijkheidsgevoel te krijgen, als een ‘team’ te werken, uitdagingen aan te gaan, teleurstellingen te verwerken etc. 

‘Het kan kinderen zelfvertrouwen opleveren als het lukt om een pony te berijden. Met maar een simpele druk van het been, gaat de pony al naar rechts of links. Het kind is in controle. In plaats van ouders, leerkracht of oppas, bepalen kinderen zelf waar ze naar toe gaan en wat er gebeurt. In het leven van kinderen is deze mogelijkheid een waardevolle afwisseling. Het kan bijdragen aan een goed gevoel over jezelf. En dat kunnen kinderen goed gebruiken.’ – Barbara Wielders op Bit.nl

Beginnen met paardrijden
Wij adviseren kinderen te laten beginnen met pony rijden als ze een jaar of 7 zijn. Dit ten eerste omdat het lichamelijk vrij intensief is en het paardrijden de (beginnende) kinderen nog een hoop kracht zal kosten. Een pony heeft tenslotte een eigen karakter en hier moeten de kinderen mee om leren gaan.
Een andere reden om op deze leeftijd te beginnen is omdat de kinderen het ook écht moeten leren begrijpen. Het ene kind is het andere kind niet, zo kan het zijn dat de een er misschien met 6 jaar al klaar voor is en de ander heeft er met 8 jaar nog moeite mee om bepaalde dingen te begrijpen en op een rijtje te zetten. In overleg met de instructie zijn er overal altijd oplossingen voor.

"

Ik vind de Karperhoeve een fijne plek, waar je je snel thuisvoelt!
Dit geldt als kind maar ook als ouder. 
Er is ruimte voor van alles, maar vooral voor plezier. Hoogtepunt is de jaarlijkse Karperhoeve Boeren Markt. Dit alles maakt dat wij al 7 jaar met plezier op de manage komen.


Cynthia Roos - Kempers


Wij zijn aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Een club van ruim 400 paardenbedrijven die kennis met elkaar delen en leuk en veilig paardrijden belangrijk vinden. Voor jou betekent het dat we je naast de paardrijlessen een aantal leuke services kunnen aanbieden. Zo kunnen we gebruik maken van de ruiteropleiding van de KNHS én het Ruiterpaspoort. Ook kunnen we deelnemen aan de Zit- en de Springcompetitie en wellicht aan nog meer mooie initiatieven van de FNRS. We informeren je graag over de voordelen en ontwikkelingen.
Lees verder

LESPAKKETTEN

Starterspakket
Wij hebben voor de echte starters, een starterspakket. Deze les wordt gegeven op de woensdag en vrijdag middag. Er zitten 4 kinderen in de les en het duurt ongeveer 3 kwartier. Dit is een pakket van 10 lessen waarin we de kinderen vanaf de basis willen leren paardrijden, maar waar vooral het plezier en vertrouwen voorop staat. Dit betekent dat we beginnen met:

 • Hoe haal ik een pony uit de stal?
 • Hoe neem ik een pony mee?
 • Hoe zet ik de pony vast?
 • Welke borstels heb ik nodig en hoe gebruik ik ze?
 • Hoe zadel ik op én hoe zadel ik weer af?
 • Hoe zit ik ontspannen op de pony?
 • Hoe ruim ik na de les mijn spulletjes netjes op?
 • Hoe zorg ik dat mijn pony netjes verzorgd terug op stal staat?

Na elke les krijgen de kinderen nog wat leuke opdrachten mee om zo het rijden en alles wat daarbij hoort de kinderen spelenderwijs eigen te maken. Op deze manier worden de kinderen ook voorbereid op het examen (les nummer 10) waarna ze ook echt een diploma krijgen.

Aan het eind van het starterspakket kunnen de kinderen dus zelfstandig opzadelen, stappen, draven (misschien ook wel galopperen, dit is afhankelijk van meerdere factoren), sturen en na het rijden zelf weer afzadelen, spulletjes opruimen en de pony na verzorgen. 

LET OP: Momenteel hebben wij een wachtlijst van ruim een jaar Starterspakket. Vervolg van het starterspakket
Aan het einde van de lessen gaat de instructeur met u in overleg wat de beste optie is voor uw kind. Er zijn 4 adviezen mogelijk:

1.  De tussenles
2.  De groepsles
3.  Privé les
4.  Misschien nog even wachten

Over het algemeen stromen de meeste kinderen na het afronden van het starterspakket door naar de ‘tussenles.’ Deze wordt gegeven ook op de woensdagmiddag direct na het starterspakket. Deze les duurt een half uur en de groep bestaat vaak uit kinderen. Omdat de groepsles van 8 vaak nog wat hoog gegrepen is hebben we deze tussenles.
Ook dit zijn over het algemeen 10 lessen waarin de kinderen dan nog wat meer vertrouwen kunnen krijgen en wat handiger kunnen worden. De meeste zijn na deze 10 lessen klaar om de groepsles in te gaan.

Voor sommige kinderen werkt 1 op 1 begeleiding goed om dit vertrouwen en/of deze handigheid te krijgen. Ook dit kan op de Karperhoeve. Voor privé les hebben wij geen speciale dagen, dit wordt gewoon afgesproken met de instructie.

Het laatste advies, en dan ook gelijk de minst leuke: misschien is het beter om nog even niet door te gaan met het paardrijden. Dit kan zijn omdat ze misschien echt te bang zijn, er nog te jong voor zijn en de kracht er nog niet voor hebben of het nog niet bol kunnen werken in hun hoofd. Vaak is het dan verstandig om nog even een poosje te wachten (bij de een is dit een jaar, de ander is er eerder klaar voor en de volgende heeft nog even net wat meer tijd nodig). Dit is natuurlijk nooit leuk om te horen, en voor ons ook niet leuk om het u te vertellen, maar wel het verstandigst. Uiteindelijk doen we dit allemaal omdat we er echt plezier in willen hebben!

GROEPSLESSEN
De groepslessen worden gegeven op maandag-, dinsdag-, woensdag-, donderdagavond en zaterdagochtend. In de groepsles zitten max. 8 personen. Hierin willen wij leren de basis van het paardrijden verder uit te breiden en wellicht klaar te maken voor de eerste onderlinge wedstrijd bij ons op de Karperhoeve. Omdat wij het erg belangrijk vinden om vanuit de basis te werken, zijn bijna alle lessen dressuur gerelateerd. Dit betekent niet dat wij nooit springen; iedere laatste vrijdag van de maand is er een springles. Dit is geen verplichting, je kunt je aanmelden als je dit leuk lijkt. In het zomerseizoen, als de paarden en pony’s op de wei staan, zullen we eens een buitenrit maken en de jongere kinderen laten we regelmatig zonder zadel rijden. Naast dat dit erg goed is voor de balans, vinden de kinderen het vaak ook heel leuk. Op deze manier proberen wij dat niet elke les steeds maar hetzelfde is.

PRIVÉLESSEN
U kunt om meerdere redenen kiezen voor een privé les, bijvoorbeeld:

 • Het is de eerste keer na een lange tijd. Het is dat fijn om 1 op 1 weer even het gevoel te krijgen
 • Het is de allereerste keer en het starterspakket is niks voor u/ uw zoon/dochter om wat voor reden dan ook
 • Het gaat om iemand met een beperking
 • U wilt extra begeleiding om ergens aan te werken of naar een wedstrijd toe te werken
 • Of misschien heeft u nog een andere reden voor een privé les

Het kan allemaal! Samen met de instructie maken we een doel en hier werken we naar toe tijdens de les. Afhankelijk van het doel en natuurlijk je eigen doel is er doorstroming naar een groepsles mogelijk. Een vaste privé les (bijvoorbeeld eens per week, of om de week) is natuurlijk ook mogelijk! Een privé les duurt ongeveer een half uur.

Priveles op locatie
Ook is het mogelijk om een privéles op locatie te krijgen. De kosten hier van zijn afhankelijk van de reistijd. Informeer naar de mogelijkheden via 06-20156730 of info@karperhoeve.nl.

SPECIALE LESSEN

Huisvrouwenuurtje
Op dinsdagochtend en vrijdagochtend hebben we een speciale les voor volwassenen. Wat is hier nou zo speciaal aan? Dat er geen kinderen in deze les zitten! Vandaar het zogenoemde 'huisvrouwenuurtje' (Mannen zijn natuurlijk ook van harte welkom!) Heeft u vroeger paard gereden en mist u het soms stiekem toch wel? Of heeft u het altijd al leuk geleken maar heeft u nooit de kans gekregen om er aan te beginnen? Pak hem dan nu met beide handen aan! Eerst met elkaar intensief met de paarden bezig zijn en daarna ontspannen met een bakje koffie. Een heerlijk begin van de dag!

Wedstrijdbegeleiding
Rijd je wedstrijden, maar lukt het op wedstrijd niet zoals het thuis gaat? Raak je te gespannen, je paard is bang op vreemd terrein of loop je ergens anders tegen aan? Dan bieden wij wedstrijdbegeleiding aan! Wij kunnen u helpen in de voorbereidingen, zoal mentaal als fysiek en kunnen u ook begeleiden op de wedstrijd zelf. Door middel van onze jaren lange ervaring en o.a. de mentale trainingen bij paardensportpsychologe Sanne Beijerman hopen wij onze kennis aan u over te kunnen dragen! Bij interesse of voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen!


"

Een overzichtelijke,veilige, gezellige, knusse plek waar iedereen zich welkom voelt. Waar een kind kind mag zijn maar ook leert met respect om te gaan met andere dieren en kinderen.


Kim Voorthuizen

"Bij de Karperhoeve is er echt aandacht voor kinderen, ook als ze het spannend vinden wordt er echt de tijd voor genomen. Super!


Janneke van Witzenburg 


WORKSHOPS
Geregeld geven wij ook workshops. Dit is een stukje theorie die we later die dag in de praktijk gaan brengen. Wij vinden dit ontzettend belangrijk omdat je simpelweg met een levend wezen te maken heeft. Dit levend wezen heeft dus ook een eigen wil, een eigen gedachtegang en een eigen natuurlijk instinct. De grote fout die veel mensen geneigd zijn om te maken, is te denken dat paarden net zo denken als een mens. Het grote verschil tussen het paard en de mens is al dat het paard een prooidier is en de mens in weze een roofdier. Als je weet hoe een paard denkt en weet waarom hij op een bepaalde manier op dingen reageert of kan gaan reageren, is de kans op ongelukken een stuk kleiner.
De workshops die we geven zijn o.a.

 • Poets- en opzadel cursus
 • Longeren
 • Schriktraining
 • Dressuur(wedstrijd) rijden
 • Fit en veilig paardrijden
 • Cursus paardentaal

LESTIJDEN   

Maandag

16:00-16:30 Tussenles
18:30-19:30 Groepsles

19:30-20:30 Groepsles

20:30-21:30 Groepsles

Dinsdag

09:30-10:30 Huisvrouwenuur

18:00-19:00 Groepsles

19:00-20:00 Groepsles

20:00-21:00 Groepsles

Woensdag

13:30-14:15 Starterspakket

14:15-14:45 Tussenles

18:00-19:00 Groepsles

19:00-20:00 Groepsles

20:00-21:00 Groepsles

Donderdag

18:00-19:00 Groepsles

19:00-20:00 Groepsles

Vrijdag

10:00-11:00 Huisvrouwenuur

11:00-12:00 Huisvrouwenuur

16:15-16:45 Tussenles

Zaterdag

09:00-10:00 Groepsles

10:00-11:00 Groepsles

11:00-12:00 Groepsles

12:00-13:00 Groepsles

Cell

Wij geven van maandag tot vrijdag, voornamelijk 's-middags, prive lessen. Voor meer info of om een afspraak te maken kunt u een mail sturen naar info@karperhoeve.nl

TARIEVEN   

Starterspakket

€208,50 per 10 lessen

Groepslessen - Manege paard

€  19,50 per les

€  68,00 per maand

€204,00 per kwartaal

€186,00 per kwartaal bij automatische incasso

Privélessen - Manege paard

€  30,00 per les

€110,00 per maand

€330,00 per kwartaal

€300,00 per kwartaal bij automatische incasso

Groepslessen - Eigen paard


€  10,50 per les

€  36,50 per maand

€109,0 per kwartaal

€100,00 per kwartaal bij automatische incasso

Privélessen - Eigen paard

€  24,00 per les
€  92,00 per maand
€275,00 per kwartaal
€257,00 per kwartaal bij automatische incasso

Duo les - Manege paard

€  22,50 per persoon

Trio les - Manege paard

€  20,00 per persoon


INSCHRIJVEN PONY- OF PAARDRIJLES

Ja, ik wil op pony- of paardrijles!