De boerderij

De Karperhoeve

De Karperhoeve is een Rijksmonumentale boerderij uit 1711. Uit kaarten van 1645 (van Pieter Floris van der Sallem) blijkt dat er in 1645 al een boerderij op deze plaats gestaan heeft. In 1711 zal de Karperhoeve gebouwd zijn. Dit jaartal komt op verschillende plaatsen voor in de boerderij, zo ook in het deurkalf dat boven de oorspronkelijke bovendeur zit. In het deurkalf staan de initialen van de toenmalige bewoners, het (ver)bouwjaar en de verspieders die een druiventros dragen.

De bewoners

In de jaren dertig van de 20ste eeuw wordt de Karperhoeve verkocht aan de heer De Zeeuw. De boerderij wordt dan nog steeds verpacht aan familie Van der Kooy. Deze besluiten om in 1955 te emigreren naar Canada. Daarna kan de familie Hoogendam de boerderij pachten op voorwaarde dat ze op dezelfde dag van de emigratie van familie Van der Kooy de boerderij zouden betrekken. De naam van de familie Hoogendam komt al rond 1500 voor op de Zuidbuurt. 

De 4e dochter (Co Hoogendam) van Maarten Hoogendam neemt samen met haar man (Jan Hollaar) de boerderij in 1973 over. In 1996 gaat dochter Ineke een maatschap met haar vader aan. In 2003 komt er de mogelijkheid de boerderij te kopen. In 2006 krijgt Jan Hollaar een ernstig herseninfarct en zal niet meer in staat zijn het boerenbedrijf verder voort te zetten. In 2008 wordt de boerderij volledig overgenomen door Ineke en in 2018 komt Inez er bij.

Van 2008 tot 2010 heeft er een grote restauratie plaats gevonden. Daarbij zijn enkele prachtige oude elementen te voorschijn gekomen. Zo is er een slot gevonden dat van begin 1600 zal zijn en zijn er stukken van gebrandschilderde ramen gevonden. De Karperhoeve is toen ook weer in zijn oude kleuren terug gebracht.

Enkele andere namen die ook wel aan de Karperhoeve gegeven worden:

  • Het land van Belofte
  • De boerderij aan de lange Brug
  • De boerderij aan de valbrug

De omgeving

Aan de rand van het groene hart van de randstad

Stal de Karperhoeve ligt aan de rand van het groene hart van de randstad. Ingesloten door de steden Maassluis en Vlaardingen bevindt zich nog een grote ruimte, waar plaats is voor het agrarische bestaan. Daarnaast is er de laatste jaren hard gewerkt om dit gebied uit te breiden voor toerisme. Fietsers, wandelaars, maar zeker ook watersportliefhebbers kunnen in dit prachtige gebied aan hun trekken komen. 

Ook de liefhebbers van de paardensport kunnen er hun hart ophalen. In de polders en de directe omgeving kunnen rustige buitenritten gemaakt worden, terwijl ruiter en paard van de aangename rust in de omgeving kunnen genieten. Iets verder naar de richting van Vlaardingen bieden verschillende ruiterpaden de mogelijkheid om verdere tochten te paard te maken. De grote steden in de omgeving hebben een rijke geschiedenis, waarvan de historische panden en overige bezienswaardigheden nog stille getuigen zijn. Ook het winkelend publiek kan zich heerlijk uitleven, zowel in de oude centra als in de nieuw aangelegen winkelcentra. Al met al een omgeving, die veel vertier biedt aan een zeer gevarieerd publiek.

Midden-Delfland

Een heel bijzonder deel van Midden-Delfland ligt in de gemeenten Vlaardingen en Maassluis. De eeuwenoude boerderijen liggen er nu wat ontheemd bij in de stedelijke omgeving maar hebben hun karakter voor een groot deel weten te behouden. Daarom is deze historische groene strook tussen de twee steden zo belangrijk.

De dieren

Koeien

Van oorsprong is de Karperhoeve een melkvee bedrijf. Tot 1992 heeft dit dan ook de boventoon gevoerd. Later is het melkvee verruild voor vleesvee. Met name Dikbillen en enkele Lakenvelders waren er in de oud Hollandse grupstal van de Karperhoeve te vinden. Deze kregen in het voorjaar bijna allemaal een kalf en als de kalfjes groot en sterk genoeg waren en het weer liet het toe, mochten ze lekker de wei in. Als het in het najaar te nat en koud werd, kwamen zij weer op stal.

De Dikbillen

Op de Karperhoeve kende we twee soorten koeien, waaronder de Dikbillen. Zij hebben hun nam te danken aan, jawel, hun dikke billen. De kalfjes van deze koeien werden altijd met een keizersnede geboren omdat het geboorte kanaal simpelweg de smal is om dit via de natuurlijke manier te laten verlopen. Het voorjaar was altijd een drukke periode met gebroken nachten vanwege de kalfjes die geboren moesten worden. Dat begon met een aantal keer per dag (en nacht) kijken of de geboorte al op schiet tot aan keizersnedes midden in de nacht. Al met al kijken we terug op een leuke tijd.

De Lakenvelders

Deze koeien komen zowel in het zwart als in het rood voor maar op de Karperhoeve hielden we alleen rode koeien. Over het midden van de koe ligt een witte streep, het laken. Al in de 17e eeuw wordt dit oude ras beschreven. De lakenvelder behoort tot de zeldzame huisdieren. Driekwart van de dieren is zwartbont gekleurd, de rest is rood.
In het algemeen kalveren deze koeien zelf, dat was een stuk makkelijker!

In december 2020 zijn alle koeien verkocht.

Onze schapen

Onze kudde schapen wordt voornamelijk gehouden om het land te onderhouden. Natuurlijk hebben ze ook in het voorjaar super lieve en leuke lammetjes. Omdat bij ons het weiland vrij dicht bezet is met paarden en pony's en deze heel selectief zijn met het eten van grassen, is het heel handig om de schapen tussen de paarden en pony's te laten lopen. Deze eten de grassen en kruiden weer op die de paarden laten staan. Op deze manier proberen we ook zoveel mogelijk de worminfecties bij de paarden tegen te gaan.

Onze andere boerderijdieren

Op de Karperhoeve hebben we ook nog een 20tal duiven voor de sier. Deze verwelkomen u als u het terrein op rijdt. Dan hebben we nog onze waakhonden, 2 dwergkeesjes Bailey en Gin, een kruising Rottweiler x grote Zwitserse Sennenhond Goose en een kruising Labrador x grote Zwiserse Sennenhond Sjimmie. In de stallen lopen de poezen, heel gezellig maar ook nuttig tegen de muizen! Ook zijn er de nog kippen. We hebben een aantal Barnevelders, krielkippen en een rare kip die een groen ei legt. Op het vlietland vindt u nog de muskuseenden en de ganzen. Natuurlijk hopen we altijd in het voorjaar weer op de kleine lieve donzige kuikentjes, pijltjes, jonge gansjes en de snoezige kittens. Regelmatig hebben we ook een nestje jonge hondjes!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Terug naar boven