Lespakketten

Starterspakket

Wij hebben voor de echte starters, een starterspakket. Deze les wordt gegeven op de woensdag, bij voldoende ruimte om door te stromen bieden we dit ook aan op vrijdag. Er zitten 4 kinderen in de les en het duurt ongeveer 3 kwartier. Dit is een pakket van 10 lessen waarin we de kinderen vanaf de basis willen leren paardrijden, maar waar vooral het plezier en vertrouwen voorop staat. Dit betekent dat we beginnen met:
 • Hoe haal ik een pony uit de stal?
 • Hoe neem ik een pony mee?
 • Hoe zet ik de pony vast?
 • Welke borstels heb ik nodig en hoe gebruik ik ze?
 • Hoe zadel ik op én hoe zadel ik weer af?
 • Hoe zit ik ontspannen op de pony?
 • Hoe ruim ik na de les mijn spulletjes netjes op?
Hoe zorg ik dat mijn pony netjes verzorgd terug op stal staat?
Na elke les krijgen de kinderen nog wat leuke opdrachten mee om zo het rijden en alles wat daarbij hoort de kinderen spelenderwijs eigen te maken. Op deze manier worden de kinderen ook voorbereid op het examen (les nummer 10) waarna ze ook echt een diploma krijgen.

Aan het eind van het starterspakket kunnen de kinderen dus zelfstandig opzadelen, stappen, draven (misschien ook wel galopperen, dit is afhankelijk van meerdere factoren), sturen en na het rijden zelf weer afzadelen, spulletjes opruimen en de pony na verzorgen. 

Aan het einde van de lessen gaat de instructeur met u in overleg wat de beste optie is voor uw kind. Er zijn 4 adviezen mogelijk:
 1. De tussenles
 2. De groepsles
 3. Privé les
 4. Misschien nog even wachten
Over het algemeen stromen de meeste kinderen na het afronden van het starterspakket door naar de ‘tussenles.’ Deze les duurt een half uur en de groep bestaat vaak uit 5 kinderen. Omdat de groepsles van 8 kinderen vaak nog wat hoog gegrepen is hebben we deze tussenles. 
Ook dit zijn over het algemeen 10 lessen waarin de kinderen dan nog wat meer vertrouwen kunnen krijgen en wat handiger kunnen worden. De meeste zijn na deze 10 lessen klaar om de groepsles in te gaan. 

Voor sommige kinderen werkt 1 op 1 begeleiding goed om dit vertrouwen en/of deze handigheid te krijgen. Ook dit kan op de Karperhoeve. Voor privé les hebben wij geen speciale dagen, dit wordt gewoon afgesproken met de instructie. 

Het laatste advies, en dan ook gelijk de minst leuke: misschien is het beter om nog even niet door te gaan met het paardrijden. Dit kan zijn omdat ze misschien echt te bang zijn, er nog te jong voor zijn en de kracht er nog niet voor hebben of het nog niet bol kunnen werken in hun hoofd. Vaak is het dan verstandig om nog even een poosje te wachten (bij de een is dit een jaar, de ander is er eerder klaar voor en de volgende heeft nog even net wat meer tijd nodig). Dit is natuurlijk nooit leuk om te horen, en voor ons ook niet leuk om het u te vertellen, maar wel het verstandigst. Uiteindelijk doen we dit allemaal omdat we er echt plezier in willen hebben!

LET OP: Momenteel hebben wij een wachtlijst van ongeveer een jaar voor het Starterspakket. Om een plekje te reserveren op deze wachtlijst vragen wij een aanbetaling van €10,-
Direct boeken

Groepslessen

De groepslessen worden gegeven op maandag-, dinsdag-, woensdag-, donderdagavond en zaterdagochtend. In de groepsles zitten max. 9 personen. Hierin willen wij leren de basis van het paardrijden verder uit te breiden en wellicht klaar te maken voor de eerste onderlinge wedstrijd bij ons op de Karperhoeve. Omdat wij het erg belangrijk vinden om vanuit de basis te werken, zijn bijna alle lessen dressuur gerelateerd. Dit betekent niet dat wij nooit springen; iedere laatste vrijdag van de maand is er een springles. Dit is geen verplichting, je kunt je aanmelden als je dit leuk lijkt. In het zomerseizoen, als de paarden en pony’s op de wei staan, zullen we eens een buitenrit maken en de jongere kinderen laten we regelmatig zonder zadel rijden. Naast dat dit erg goed is voor de balans, vinden de kinderen het vaak ook heel leuk. Op deze manier proberen wij dat niet elke les steeds maar hetzelfde is.
Direct boeken

Privélessen

U kunt om meerdere redenen kiezen voor een privé les, bijvoorbeeld:
 • Het is de eerste keer na een lange tijd. Het is dat fijn om 1 op 1 weer even het gevoel te krijgen
 • Het is de allereerste keer en het starterspakket is niks voor u/ uw zoon/dochter om wat voor reden dan ook
 • Het gaat om iemand met een beperking
 • U wilt extra begeleiding om ergens aan te werken of naar een wedstrijd toe te werken
 • Of misschien heeft u nog een andere reden voor een privé les
Het kan allemaal! Samen met de instructie maken we een doel en hier werken we naar toe tijdens de les. Afhankelijk van het doel en natuurlijk je eigen doel is er doorstroming naar een groepsles mogelijk. Een vaste privé les (bijvoorbeeld eens per week, of om de week) is natuurlijk ook mogelijk! Een privé les duurt ongeveer een half uur.

Priveles op locatie
Ook is het mogelijk om een privéles op locatie te krijgen. De kosten hier van zijn afhankelijk van de reistijd. Informeer naar de mogelijkheden via 06-20156730 of info@karperhoeve.nl.
Direct boeken

Speciale lessen

Huisvrouwenuurtje
Op dinsdagochtend en vrijdagochtend hebben we een speciale les voor volwassenen. Wat is hier nou zo speciaal aan? Dat er geen kinderen in deze les zitten! Vandaar het zogenoemde 'huisvrouwenuurtje' (Mannen zijn natuurlijk ook van harte welkom!) Heeft u vroeger paard gereden en mist u het soms stiekem toch wel? Of heeft u het altijd al leuk geleken maar heeft u nooit de kans gekregen om er aan te beginnen? Pak hem dan nu met beide handen aan! Eerst met elkaar intensief met de paarden bezig zijn en daarna ontspannen met een bakje koffie. Een heerlijk begin van de dag! 

Freestyle lessen
Het Freestyle Systeem is ontwikkeld door Emiel Voest en staat volledig in het teken van het paardenwelzijn. We leren communiceren op een manier wat het paard of de pony begrijpt. Op die manier is er meer vertrouwen, meer respect en meer begrip tussen het paard of pony en de ruiter. Dit is super fijn, niet alleen tijdens het rijden heb je daar profijt van, als je paard volledig op jou vertrouwd kun je bijvoorbeeld ook een wandeling maken, ongeacht wat voor gekke obstakels je tegenkomt, of een lekker ontspannen buitenrit.
Het loswerken en grondwerken is een hele fijne manier om hier aan te werken. Als het loswerken en grondwerken onder de knie is, kunnen we ook nog aan de slag met de dubbele lange lijnen, het 'bruggetje' naar het rijden toe, voor zowel ruiter als paard.

Wedstrijdbegeleiding
Rijd je wedstrijden, maar lukt het op wedstrijd niet zoals het thuis gaat? Raak je te gespannen, je paard is bang op vreemd terrein of loop je ergens anders tegen aan? Dan bieden wij wedstrijdbegeleiding aan! Wij kunnen u helpen in de voorbereidingen, zoal mentaal als fysiek en kunnen u ook begeleiden op de wedstrijd zelf. Door middel van onze jaren lange ervaring in de dressuursport en o.a. de mentale trainingen bij paardensportpsychologe Sanne Beijerman hopen wij onze kennis aan u over te kunnen dragen! Bij interesse of voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen!

Direct boeken

Extra lessen

Springles
Om de week op vrijdag avond kun je mee doen aan een extra springles. Als je goed kan sturen en zelfstandig kan draven, kun je mee doen aan deze lessen. Elke keer is de les weer anders en werken we aan andere dingen. De ene keer meer basis, de andere keer gaan we wat hoger, maar elke keer is het weer leuk en leerzaam!

Voltige les
De andere vrijdag avond (dus ook om de week) geven wij voltige lessen. Super goed voor het vertrouwen van de kinderen in de pony's en heel goed voor de balans van de kinderen! Voltige is te vergelijken met turnen op het paard. We hebben een nep paard waar we de warming-up op doen en de oefeningen kunnen leren, hierna gaan we met Bobbes en/of Diva voor het 'echie'.
Tijdens de Boerenmarkt, Hemelvaartwedstrijd en Kerstwedstrijd geeft de voltige groep ook altijd een show. Super leuk om mee te doen en om te zien natuurlijk!

Dressuur les
2x in de week geven we extra dressuur lessen, deze lessen duren een uur en bestaat uit groepjes van 3 of 4 combinaties. Zo is er echt aandacht voor iedereen en hebben we echt de tijd om de combinaties verder te helpen. We leren je hoe je netjes op je paard/pony zit zonder hem/haar hierbij te hinderen, hoe je paard of pony in de juiste balans loopt in een fijne ontspanning. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is beter voor het paarden lichaam en voor jouw lichaam!

Voor deze lessen kan er per keer worden ingeschreven middels de inschrijflijsten op het whiteboard. Deze lessen zitten niet bij het abonnement inbegrepen en worden per keer afgrekend.

Direct boeken

Eregalerij

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Terug naar boven