Waarom paardrijden?

Naast dat het natuurlijk gewoon erg leuk is, is het ook erg goed voor de ontwikkeling. Zowel fysiek als mentaal. Een stukje uit de Paard & Sport: ‘Je ontwikkelt je lichaam aan twee kanten hetzelfde, dat is voor je lichaam een stuk beter dan wat er gebeurt als je bijvoorbeeld gaat tennissen of hockeyen. Die scheve belasting kan blessures en slijtage opleveren, terwijl je als ruiter een mooie rechte houding krijgt en houdt. Overigens is het wel goed om, naast het paardrijden, nog een andere sport te doen. Dan kun je de spieren die je nodig hebt bij het paardrijden extra trainen, bijvoorbeeld alle core-spieren. Maar je kunt ook de spieren die je niet gebruikt met het paardrijden eens aan het werk zetten.’ – Nicoline van Dantzig

Buiten dat het fysiek dus erg goed voor je blijkt te zijn, leren de kinderen ook met dieren om te gaan, een verantwoordelijkheidsgevoel te krijgen, als een ‘team’ te werken, uitdagingen aan te gaan, teleurstellingen te verwerken etc. ‘Het kan kinderen zelfvertrouwen opleveren als het lukt om een pony te berijden. Met maar een simpele druk van het been, gaat de pony al naar rechts of links. Het kind is in controle. In plaats van ouders, leerkracht of oppas, bepalen kinderen zelf waar ze naar toe gaan en wat er gebeurt. In het leven van kinderen is deze mogelijkheid een waardevolle afwisseling. Het kan bijdragen aan een goed gevoel over jezelf. En dat kunnen kinderen goed gebruiken.’ – Barbara Wielders op Bit.nl

Klantverhalen

Ik vind de Karperhoeve een fijne plek, waar je je snel thuisvoelt! Dit geldt als kind maar ook als ouder. Er is ruimte voor van alles, maar vooral voor plezier. Hoogtepunt is de jaarlijkse Karperhoeve Boeren Markt. Dit alles maakt dat wij al 7 jaar met plezier op de manage komen.
Cynthia Roos - Kempers

Beginnen met paardrijden

Wij adviseren kinderen te laten beginnen met pony rijden als ze een jaar of 7 zijn. Dit ten eerste omdat het lichamelijk vrij intensief is en het paardrijden de (beginnende) kinderen nog een hoop kracht zal kosten. Een pony heeft tenslotte een eigen karakter en hier moeten de kinderen mee om leren gaan.

Een andere reden om op deze leeftijd te beginnen is omdat de kinderen het ook écht moeten leren begrijpen. Het ene kind is het andere kind niet, zo kan het zijn dat de een er misschien met 6 jaar al klaar voor is en de ander heeft er met 8 jaar nog moeite mee om bepaalde dingen te begrijpen en op een rijtje te zetten. In overleg met de instructie zijn er overal altijd oplossingen voor.

Handig om te weten:

In verband met de veiligheid is het verplicht om met een goedgekeurde cap (CE EN 1384 Keurmerk, te koop bij elke ruitersportzaak) en paard rijlaarzen of jodphurs met chaps te rijden. Daarnaast is een paardrijbroek sterk aanbevolen. Deze broeken zijn speciaal gemaakt voor het paardrijden. Ze zitten strak, zodat het niet dubbel gaat zitten en de naden zitten aan de buitenkant zodat deze niet gaan irriteren aan de binnenkant van de benen. Daarnaast zijn paardrijbroeken op bepaalde plaatsen versterkt, zoals het zitvlak en de kniestukken.
Handschoenen! Soms kan een pony wel eens aan de teugel trekken, als je geen handschoenen aan hebt kan dat zeer doen en heb je kans op blaren. Handschoenen helpen dit te voorkomen.
Je hebt speciale paardrijhandschoenen, deze zijn te koop bij een ruitersportzaak.
Daarnaast is een zweepje ook prettig om te hebben, als je pony eigenwijs is kan je met een zweepje je hulp iets duidelijker geven. Je hebt verschillende soorten en maten, rij je veel op kleine pony's, zouden we een wat korter zweepje aanbevelen. Voor grotere pony's of paarden is een langer zweepje vaak handiger.

Voor paardenmeisjes is de ruitersportzaak een soort snoepwinkel met heel veel leuks. Denk aan je eigen borstel set, een halster of een dekje. Op de Karperhoeve mag je dan ook altijd je eigen borstels, halsters of dekje gebruiken. 
Natuurlijk ligt de ruitersportzaak vol met nog veel meer leuke dingen, boeken, agenda's, spelletjes en noem maar op!

Heb je (nog) geen cap? Wij hebben heel veel caps in verschillende maten, er zit er altijd wel één bij die past.
Nog geen laarzen? Ook dat hebben wij, alleen in iets minder verschillende maten. Heb je zelf kaplaarzen? Dat werkt ook als een prima alternatief voor laarzen!
En nog een paardrijbroek? Dan kun je een legging aantrekken. Het is in ieder geval belangrijk dat je broek niet heel glad is en een hele dunne naad of geen naad heeft aan de binnenkant van je benen, dat zit namelijk niet zo lekker.

Workshops

Geregeld geven wij ook workshops. Dit is een stukje theorie die we later die dag in de praktijk gaan brengen. Wij vinden dit ontzettend belangrijk omdat je simpelweg met een levend wezen te maken heeft. Dit levend wezen heeft dus ook een eigen wil, een eigen gedachtegang en een eigen natuurlijk instinct. De grote fout die veel mensen geneigd zijn om te maken, is te denken dat paarden net zo denken als een mens. Het grote verschil tussen het paard en de mens is al dat het paard een prooidier is en de mens in weze een roofdier. Als je weet hoe een paard denkt en weet waarom hij op een bepaalde manier op dingen reageert of kan gaan reageren, is de kans op ongelukken een stuk kleiner. 

De workshops die we geven zijn o.a.
 • Poets- en opzadel cursus
 • Longeren
 • Schriktraining
 • Dressuur(wedstrijd) rijden
 • Fit en veilig paardrijden
 • Cursus paardentaal

Lestijden

Maandag

16:00-16:30 Tussenles

18:00-19:00 Groepsles
19:00-20:00 Groepsles
20:00-21:00 Groepsles

Dinsdag

09:30-10:30 Huisvrouwenuur

18:00-19:00 Groepsles
19:00-20:00 Groepsles
20:00-21:00 Groepsles

Woensdag

13:30-14:15 Starterspakket
14:15-14:45 Tussenles

18:00-19:00 Groepsles
19:00-20:00 Groepsles
20:00-21:00 Groepsles

Donderdag

18:00-19:00 Groepsles
19:00-20:00 Groepsles
20:00-21:00 Groepsles

Vrijdag

10:00-11:00 Huisvrouwenuur
11:00-12:00 Huisvrouwenuur

Zaterdag

09:00-10:00 Groepsles
10:00-11:00 Groepsles
11:00-12:00 Groepsles
12:00-13:00 Groepsles

Wij geven van maandag tot vrijdag, voornamelijk 's-middags, prive lessen. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u een mail sturen naar lessen@karperhoeve.nl

Tarieven

Onderstaande tarieven gelden per 1 mei 2024

Starterspakket

€215,00 per 10 lessen

Groepslessen - Manege paard

€  21,50 per les
€  73,50 per maand
€219,50 per kwartaal
€200,50 per kwartaal bij automatische incasso

Privélessen - Manege paard

€  32,50 per les
€123,00 per maand
€373,00 per kwartaal
€338,25 per kwartaal bij automatische incasso

Groepslessen - Eigen paard

€  14,50 per les
€  46,50 per maand
€120,50 per kwartaal
€109,50 per kwartaal bij automatische incasso

Privélessen - Eigen paard

€  27,50 per les
€  97,50 per maand
€296,00 per kwartaal
€276,50 per kwartaal bij automatische incasso

Duo les - Manege paard

€  23,00 per persoon

Trio les - Manege paard

€  20,50 per persoon

Lespakketten

Starterspakket

Wij hebben voor de echte starters, een starterspakket. Deze les wordt gegeven op de woensdag, bij voldoende ruimte om door te stromen bieden we dit ook aan op vrijdag. Er zitten 4 kinderen in de les en het duurt ongeveer 3 kwartier. Dit is een pakket van 10 lessen waarin we de kinderen vanaf de basis willen leren paardrijden, maar waar vooral het plezier en vertrouwen voorop staat. Dit betekent dat we beginnen met:
 • Hoe haal ik een pony uit de stal?
 • Hoe neem ik een pony mee?
 • Hoe zet ik de pony vast?
 • Welke borstels heb ik nodig en hoe gebruik ik ze?
 • Hoe zadel ik op én hoe zadel ik weer af?
 • Hoe zit ik ontspannen op de pony?
 • Hoe ruim ik na de les mijn spulletjes netjes op?
Hoe zorg ik dat mijn pony netjes verzorgd terug op stal staat?
Na elke les krijgen de kinderen nog wat leuke opdrachten mee om zo het rijden en alles wat daarbij hoort de kinderen spelenderwijs eigen te maken. Op deze manier worden de kinderen ook voorbereid op het examen (les nummer 10) waarna ze ook echt een diploma krijgen.

Aan het eind van het starterspakket kunnen de kinderen dus zelfstandig opzadelen, stappen, draven (misschien ook wel galopperen, dit is afhankelijk van meerdere factoren), sturen en na het rijden zelf weer afzadelen, spulletjes opruimen en de pony na verzorgen. 

Aan het einde van de lessen gaat de instructeur met u in overleg wat de beste optie is voor uw kind. Er zijn 4 adviezen mogelijk:
 1. De tussenles
 2. De groepsles
 3. Privé les
 4. Misschien nog even wachten
Over het algemeen stromen de meeste kinderen na het afronden van het starterspakket door naar de ‘tussenles.’ Deze les duurt een half uur en de groep bestaat vaak uit 5 kinderen. Omdat de groepsles van 8 kinderen vaak nog wat hoog gegrepen is hebben we deze tussenles. 
Ook dit zijn over het algemeen 10 lessen waarin de kinderen dan nog wat meer vertrouwen kunnen krijgen en wat handiger kunnen worden. De meeste zijn na deze 10 lessen klaar om de groepsles in te gaan. 

Voor sommige kinderen werkt 1 op 1 begeleiding goed om dit vertrouwen en/of deze handigheid te krijgen. Ook dit kan op de Karperhoeve. Voor privé les hebben wij geen speciale dagen, dit wordt gewoon afgesproken met de instructie. 

Het laatste advies, en dan ook gelijk de minst leuke: misschien is het beter om nog even niet door te gaan met het paardrijden. Dit kan zijn omdat ze misschien echt te bang zijn, er nog te jong voor zijn en de kracht er nog niet voor hebben of het nog niet bol kunnen werken in hun hoofd. Vaak is het dan verstandig om nog even een poosje te wachten (bij de een is dit een jaar, de ander is er eerder klaar voor en de volgende heeft nog even net wat meer tijd nodig). Dit is natuurlijk nooit leuk om te horen, en voor ons ook niet leuk om het u te vertellen, maar wel het verstandigst. Uiteindelijk doen we dit allemaal omdat we er echt plezier in willen hebben!

LET OP: Momenteel hebben wij een wachtlijst van ongeveer een jaar voor het Starterspakket. Om een plekje te reserveren op deze wachtlijst vragen wij een aanbetaling van €10,-
Direct boeken

Groepslessen

De groepslessen worden gegeven op maandag-, dinsdag-, woensdag-, donderdagavond en zaterdagochtend. In de groepsles zitten max. 9 personen. Hierin willen wij leren de basis van het paardrijden verder uit te breiden en wellicht klaar te maken voor de eerste onderlinge wedstrijd bij ons op de Karperhoeve. Omdat wij het erg belangrijk vinden om vanuit de basis te werken, zijn bijna alle lessen dressuur gerelateerd. Dit betekent niet dat wij nooit springen; iedere laatste vrijdag van de maand is er een springles. Dit is geen verplichting, je kunt je aanmelden als je dit leuk lijkt. In het zomerseizoen, als de paarden en pony’s op de wei staan, zullen we eens een buitenrit maken en de jongere kinderen laten we regelmatig zonder zadel rijden. Naast dat dit erg goed is voor de balans, vinden de kinderen het vaak ook heel leuk. Op deze manier proberen wij dat niet elke les steeds maar hetzelfde is.
Direct boeken

Privélessen

U kunt om meerdere redenen kiezen voor een privé les, bijvoorbeeld:
 • Het is de eerste keer na een lange tijd. Het is dat fijn om 1 op 1 weer even het gevoel te krijgen
 • Het is de allereerste keer en het starterspakket is niks voor u/ uw zoon/dochter om wat voor reden dan ook
 • Het gaat om iemand met een beperking
 • U wilt extra begeleiding om ergens aan te werken of naar een wedstrijd toe te werken
 • Of misschien heeft u nog een andere reden voor een privé les
Het kan allemaal! Samen met de instructie maken we een doel en hier werken we naar toe tijdens de les. Afhankelijk van het doel en natuurlijk je eigen doel is er doorstroming naar een groepsles mogelijk. Een vaste privé les (bijvoorbeeld eens per week, of om de week) is natuurlijk ook mogelijk! Een privé les duurt ongeveer een half uur.

Priveles op locatie
Ook is het mogelijk om een privéles op locatie te krijgen. De kosten hier van zijn afhankelijk van de reistijd. Informeer naar de mogelijkheden via 06-20156730 of info@karperhoeve.nl.
Direct boeken

Speciale lessen

Huisvrouwenuurtje
Op dinsdagochtend en vrijdagochtend hebben we een speciale les voor volwassenen. Wat is hier nou zo speciaal aan? Dat er geen kinderen in deze les zitten! Vandaar het zogenoemde 'huisvrouwenuurtje' (Mannen zijn natuurlijk ook van harte welkom!) Heeft u vroeger paard gereden en mist u het soms stiekem toch wel? Of heeft u het altijd al leuk geleken maar heeft u nooit de kans gekregen om er aan te beginnen? Pak hem dan nu met beide handen aan! Eerst met elkaar intensief met de paarden bezig zijn en daarna ontspannen met een bakje koffie. Een heerlijk begin van de dag! 

Freestyle lessen
Het Freestyle Systeem is ontwikkeld door Emiel Voest en staat volledig in het teken van het paardenwelzijn. We leren communiceren op een manier wat het paard of de pony begrijpt. Op die manier is er meer vertrouwen, meer respect en meer begrip tussen het paard of pony en de ruiter. Dit is super fijn, niet alleen tijdens het rijden heb je daar profijt van, als je paard volledig op jou vertrouwd kun je bijvoorbeeld ook een wandeling maken, ongeacht wat voor gekke obstakels je tegenkomt, of een lekker ontspannen buitenrit.
Het loswerken en grondwerken is een hele fijne manier om hier aan te werken. Als het loswerken en grondwerken onder de knie is, kunnen we ook nog aan de slag met de dubbele lange lijnen, het 'bruggetje' naar het rijden toe, voor zowel ruiter als paard.

Wedstrijdbegeleiding
Rijd je wedstrijden, maar lukt het op wedstrijd niet zoals het thuis gaat? Raak je te gespannen, je paard is bang op vreemd terrein of loop je ergens anders tegen aan? Dan bieden wij wedstrijdbegeleiding aan! Wij kunnen u helpen in de voorbereidingen, zoal mentaal als fysiek en kunnen u ook begeleiden op de wedstrijd zelf. Door middel van onze jaren lange ervaring in de dressuursport en o.a. de mentale trainingen bij paardensportpsychologe Sanne Beijerman hopen wij onze kennis aan u over te kunnen dragen! Bij interesse of voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen!

Direct boeken

Extra lessen

Springles
Om de week op vrijdag avond kun je mee doen aan een extra springles. Als je goed kan sturen en zelfstandig kan draven, kun je mee doen aan deze lessen. Elke keer is de les weer anders en werken we aan andere dingen. De ene keer meer basis, de andere keer gaan we wat hoger, maar elke keer is het weer leuk en leerzaam!

Voltige les
De andere vrijdag avond (dus ook om de week) geven wij voltige lessen. Super goed voor het vertrouwen van de kinderen in de pony's en heel goed voor de balans van de kinderen! Voltige is te vergelijken met turnen op het paard. We hebben een nep paard waar we de warming-up op doen en de oefeningen kunnen leren, hierna gaan we met Bobbes en/of Diva voor het 'echie'.
Tijdens de Boerenmarkt, Hemelvaartwedstrijd en Kerstwedstrijd geeft de voltige groep ook altijd een show. Super leuk om mee te doen en om te zien natuurlijk!

Dressuur les
2x in de week geven we extra dressuur lessen, deze lessen duren een uur en bestaat uit groepjes van 3 of 4 combinaties. Zo is er echt aandacht voor iedereen en hebben we echt de tijd om de combinaties verder te helpen. We leren je hoe je netjes op je paard/pony zit zonder hem/haar hierbij te hinderen, hoe je paard of pony in de juiste balans loopt in een fijne ontspanning. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is beter voor het paarden lichaam en voor jouw lichaam!

Voor deze lessen kan er per keer worden ingeschreven middels de inschrijflijsten op het whiteboard. Deze lessen zitten niet bij het abonnement inbegrepen en worden per keer afgrekend.

Direct boeken

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Terug naar boven