Loswerk en grondwerk lessen op de Karperhoeve!
14-02-24
In november 2023 is Inez begonnen met de opleiding Feestyle Instructeur niveau 1, tijdens deze opleiding ontwikkeld wij haar eigen vaardigheid in het Loswerken, Grondwerken en de Dubbele Lange Lijnen en daarbij leert zij in deze onderdelen ook les te geven. Deze 3 onderdelen vormen samen een mooie basis om een paard zadelmak te maken en dus te gaan rijden, maar ook als je paard al zadelmak is, is het heel leuk, leerzaam en interessant om te doen! Door aan de slag te gaan met het loswerken, grondwerken en de dubbele lange lijnen werk je gelijk aan een goede communicatie met je paard, meer gehoorzaamheid, meer vertrouwen en dus meer plezier samen!
Samen met de eerde opgedane kennis eerder bij de opleiding van 2Moons zal zij gaan beginnen met de lessen in het Loswerken en Grondwerken. Wat houdt dat in?
Loswerken:
Tijdens het loswerken werken we met het paard vanaf de grond in onze longeerbak (een vierkante ruimte van 15 x 15 m) Het is hierbij de bedoeling dat het paard los om ons heen loopt. We maken gebruik van een Leadrope om onze hulpen duidelijk te maken.
Het belangrijkste hierbij is je eigen houding en je positie, daarna zijn er verschillende technieken waarmee we aan de slag gaan. 
Met het loswerken leggen we een basis voor respect van het paard naar de ruiter toe en leren we het paard te wijken voor druk. Daarnaast is het een leuke afwisseling op het rijden en werk je ook aan het balans, de conditie en spieropbouw van je paard.
Grondwerken:
Als we gaan grondwerken hebben we het paard aan de hand vast en maken we gebruik van een trainingshalster, anders dan een gewoon halster, en een leadrope. Ook hier is weer je eigen houding belangrijk en gaan we gebruik maken van fysieke druk. Tijdens het grondwerken leren we het paard te volgen wanneer wij lopen, op een, voor ons, veilige afstand te blijven, te stoppen wanneer wij stoppen en het belangrijkste is te leren vertrouwen op ons. Door te oefenen met ‘hoofd laag’, een onderdeel van grondwerk, kunnen we het paard helpen ontspannen wanneer hij/zij iets vreemds ziet. Hoe fijn is het als we met een gerust gevoel met ons paard kunnen wandelen als het lekker weer is of bij een blessure?
Als het grondwerk onder de knie is, is dit een goede basis voor het werk aan de dubbele lange lijnen en misschien later het trailer laden.

Totdat Inez haar examen heeft gehaald bieden wij loswerk-, en grondwerklessen aan voor €20,- voor leden die gebruik maken van een manege paard, voor leden met een eigen paard €15,-
De lessen duren ongeveer een half uur.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Terug naar boven